Voordelen van het digitale examensysteem

Vanaf 1 januari 2015 zijn de schriftelijke examens vervangen door individuele examens per computer.

Voordelen van het nieuwe examensysteem

 • Flexibele examentijden.
  Omdat je niet groepsgewijs examen doet is er meer keuze in de dag en het tijdstip waarop je examen doet.
 • Geen tijdslimiet per vraag, wel per examen.
  Je kunt examen doen in je eigen tempo.
 • Eenvoudige bediening.
  Je krijgt de vragen op het beeldscherm te zien. Door één van de antwoorden op het beeldscherm aan te raken (touchscreen) beantwoord je de vraag. Terug en vooruit in het programma is ook mogelijk.
 • Vragen met ondersteunend beeldmateriaal.
  Door het gebruik van de computer kan er ook veel meer dan bij het schriftelijk examen gebruik gemaakt worden van foto’s en voorbeelden. In de toekomst gaan ook videobeelden en animaties gebruikt worden.
 • Verschillende examenversies.
  Ook al doe je met meerdere kandidaten gelijktijdig hetzelfde soort examen, de vragen zullen per examen verschillend zijn. Ook als je een herexamen moet afleggen krijg je nooit dezelfde examenversie als op je vorige examen.
 • Fraude preventie.
  Via een camera bij elke computer en een spiegel boven elke tafel wordt de examenkandidaat in de gaten gehouden. De 24 tafels staan bovendien zo opgesteld dat de kandidaten met hun rug naar het midden van de zaal zitten. Hierdoor hebben de toezichthouders een goed overzicht.
 • Direct uitslag.
  Je krijgt de uitslag direct na afloop van het examen via de computer. De vragen die je fout hebt beantwoord krijg je na afloop nog 2 minuten op het scherm te zien (zonder het goede antwoord). De uitslag, inclusief de letters van de fout gemaakte onderwerpen, krijg je nog per e-mail bevestigd.

Waar doe je dit ADR examen?

Deze theorie-examens nieuwe stijl kunnen alleen in de 20 theoriecentra van het CBR worden afgenomen.

Individueel digitaal vragen beantwoorden bij ADR-opleider.nl

Tijdens de cursus bij ADR-opleider.nl worden een paar honderd examenvragen klassikaal behandeld. Elke cursist beantwoordt deze vragen digitaal. De resultaten worden op de computer bijgehouden. Zo word je op de juiste manier voorbereid op de nieuwe ADR examens.