Gratis ADR proefexamens

Op de dag van hun ADR examen kwamen 2 cursisten mij enthousiast vertellen dat zij gratis ADR examens op internet hadden gevonden. Ze hadden die week een studiedag genomen en samen hadden ze de hele dag besteed aan het maken van de ADR oefenexamens. Bij de eerste oefenexamens hadden ze nog relatief veel fouten gemaakt, maar door oefening werden de resultaten steeds beter.

Op die examendag is de hele groep geslaagd ........, behalve de 2 cursisten van de gratis proefexamens.

Het is natuurlijk leuker om toetsen te maken waarbij je direct je resultaten krijgt te zien, dan om de basiskennis van het ADR in je hoofd te stampen. Maar word je er ook wijzer van?

Nu er alleen nog maar schriftelijke / digitale examens zijn is het natuurlijk belangrijk dat de opleider je traint in het beantwoorden van multiple choice vragen. Na elk lesonderdeel oefenen we daarom in de les de examenvragen over dat onderwerp via een computersysteem.

Het oefenen van vragen heeft alleen maar zin als deze vragen ook overeenkomen met de vragen op het examen. En daar schort het meestal aan bij de oefenvragen op internet of in de lesboekjes. Wat heeft het voor zin om vragen te leren beantwoorden die op een examen niet worden gesteld?

Daarom adviseer ik mijn cursisten aan de internet oefenvragen geen tijd en energie te verspillen, maar zich te richten op onze eigen lesstof, goed op te letten bij de training in de klas en vooral de basiskennis (ADR gevarenklassen) goed te leren.