Alles over het ADR examen

Hoe doe je ADR examen?

ADR examen doe je per computer in een CBR kantoor. Met foto’s wordt aangegeven wat je vanaf je binnenkomst op het examenkantoor te wachten staat. Neem in ieder geval de examenoproep en een geldig origineel identiteitsbewijs mee. En ja …laat je zenuwen thuis!
Lees meer

Nieuwe structuur ADR examens

Met een terugblik op de oude manier van examen doen wordt de nieuwe structuur van de ADR examens onder de loep genomen. Hoeveel examenvragen moet je beantwoorden per ADR module en hoeveel fouten mag je maken? Wat is een casestudy? Wat is het verschil tussen beginners- en verlengingsexamens? Moeite met examen doen: is extra tijd of een voorleesexamen een oplossing?
Lees meer

Voordelen digitale examensysteem

Eerst was er in 2012 de afschaffing van de mondelinge ADR examens. Daarna waren er alleen schriftelijke ADR examens, die nog steeds groepsgewijs werden afgenomen. In 2015 werden de schriftelijke ADR examens omgezet in individuele examens per computer. Tegenover het nadeel dat er niet meer op de leslocatie examen kan worden gedaan zijn er ook veel voordelen. We zetten ze voor u op een rijtje.
Lees meer

Ervaringen met de nieuwe ADR examens

Inmiddels hebben we al enige tijd ervaring opgedaan met de nieuwe ADR examens. We mogen concluderen dat de examens er niet gemakkelijker op zijn geworden. Het meest kenmerkende verschil met de oude manier van examineren is de overgang van het toetsen van algemene begripsmatige kennis via mondelinge examens naar het toetsen van specifieke, gedetailleerde kennis, d.m.v. uitsluitend schriftelijke/digitale vragen.
Lees meer

Examenvragen worden ADR exameneisen

Doordat de examens nu uitsluitend schriftelijk/digitaal worden afgenomen zijn de examens zélf meer en meer de richtlijn voor het examen geworden. Hoe 'specifieker' de vraagstelling en hoe 'afleidender' of 'misleidender' de antwoorden zijn, hoe gerichter de cursist op dit soort vragen moet worden voorbereid. We bespreken een voorbeeld van zo’n specifieke vraagstelling en analyseren de leerdoelen.
Lees meer

Hoe beantwoord je ADR examenvragen

Hoe eenvoudig een meerkeuze vraag soms op het eerste gezicht ook lijkt, veel cursisten blijken er toch veel moeite mee te hebben. Iedereen begrijpt wel dat goed lezen belangrijk is, maar hoe doe je dit? Meerkeuze vragen lijken er soms voor gemaakt te zijn om je op een dwaalspoor te brengen. Wij geven enkele tips die je bij elke examenvraag kunt toepassen en waarschuwen voor de meest voorkomende valkuilen.
Lees meer

ADR examentraining via computerprogramma

Iemand die een les heeft gevolgd over een onderwerp uit het ADR, zal niet altijd direct in staat zijn om de opgedane theoretische kennis te vertalen naar verschillende situaties in de praktijk. Ook zal niet iedereen in staat zijn om een vraag kritisch en begrijpend te lezen. Toch zijn dit vaardigheden die je moet bezitten om een ADR examen met meerkeuze- en casestudyvragen met succes te kunnen afleggen.
Om dit te trainen hebben we een nieuwe trainingsmethode ingevoerd waaraan de hele groep individueel deelneemt met behulp van stemkastjes. De resultaten van dit systeem zijn verrassend!
Lees meer

ADR examen ... iedereen kan het halen

Er is wel 1 belangrijke voorwaarde. Als je wilt slagen voor het ADR examen moet je de nummers en de namen van de gevarenklassen en de gevaarsetiketten uit het hoofd te leren vóórdat je aan de ADR opleiding begint.
Lees meer

Op zoek naar ADR examenvragen?

Aan de zoektermen op internet is te merken dat er veelvuldig wordt gezocht naar ADR oefenvragen en ADR oefenexamens. Niet vreemd natuurlijk, want om je voor te bereiden op een examen is het toetsen van je kennis, begrip en toepassingsvaardigheid de beste oefening. Toch is het maken van ADR oefenvragen op internet geen goed idee.
Lees meer

Gratis ADR proefexamens

Twee collega cursisten hadden die week een studiedag genomen en samen hadden ze de hele dag besteed aan het maken van ADR oefenexamens op internet. Bij de eerste oefenexamens hadden ze nog relatief veel fouten gemaakt, maar door oefening werden de resultaten steeds beter.
Op de examendag is de hele groep geslaagd ........, behalve de 2 cursisten van de gratis proefexamens.
Lees meer

ADR examen - column Marcel Heinsbroek

Dit verhaal is afkomstig van een van de vele columns die Marcel Heinsbroek regelmatig heeft geplaatst op de website van Transport Online. Marcel volgde de ADR verlengingscursus (ADR volledig) bij ADR-opleider.nl en gaf toestemming zijn column op onze website te plaatsen.
Lees meer