Rijbewijs verlengen? Haal eerst je ADR certificaat!

Rijbewijs C/D 5 jaar geldig

Vanaf 19 januari 2013 is in Europa het rijbewijs C/D nog maar 5 jaar geldig.

Code 95

Vóórdat je als beroepschauffeur je rijbewijs gaat verlengen moet je er zeker van zijn dat je genoeg nascholingsuren hebt opgebouwd om de 'code 95' op je rijbewijs te krijgen of te behouden. Anders moet je tussentijds nog een keer je rijbewijs vernieuwen.

Rijbewijs code 95

Geldigheidsduur rijbewijs en ADR certificaat gelijk

Zowel je rijbewijs als je ADR certificaat zijn 5 jaar geldig. Voor je nascholingsuren is het belangrijk dat je eerst je ADR certificaat haalt of verlengt voordat je het rijbewijs verlengt. Daarom is het nu mogelijk om op elk willekeurig moment je ADR certificaat te verlengen. Je hoeft dus niet beslist te wachten tot het jaar vóór de vervaldatum. Je nieuwe certificaat gaat in dit geval in op de datum waarop je slaagt en niet op de vervaldatum van het oude certificaat. Hierdoor kun je zelf een nieuwe ingangsdatum bepalen, die vervolgens in elke cyclus van 5 jaar weer voorafgaat aan het vernieuwen van je rijbewijs.

Medische keuring

Verlengen van het rijbewijs C/D betekent ook opnieuw medisch keuren. Koop hiervoor eerst een 'Eigen Verklaring CDE' op de website van het CBR. De keuringsprocedure kan soms enkele weken of zelfs enkele maanden duren. Zorg dat je ten minste 3 maanden vóór het verlopen van je rijbewijs een afspraak maakt met een bedrijfsarts of arbo-arts.